Site icon MEFENEF

Thaç – ‘Tanrının Yeri’ Adı Ona Boşuna Verilmemiş

Thaç – ‘Tanrının Yeri’ Adı Ona Boşuna Verilmemiş

Thaç

Thaçışho Dağ Yöresi eşsiz bir doğa harikası. Adı bile görkemli, kendisini görmen için seni zorluyor, özendiriyor, yakınlaştığında da, gördüğün şeye inanamıyorsun. Doğanın gücü sınırsız.

Çıplak bir kama gibi güneye doğrulan Thaçışho (Büyük Thaç), kilometrelerce uzaktan seçilebiliyor. Kafkas sıradağlarının sol tarafında. Çıplak kayalardan oluştuğu için ona “Kel Tepe” (Iошъхьэ къуй) de diyorlar.  Dağ sırtının bir bölümü kral tacına benzetiliyor, harika bir görünümü var. İki kilometre mesafede güzellik yönünden Büyük Thaç’tan aşağı kalmayan Küçük Thaç Tepesi de bulunur. Ana ve yavrusu gibi, birbirlerinden ayrılmaz görüntüler sunarak yeryüzünü güzelleştiriyorlar.

Thaç – Uzaktan görünüş

Büyük Thaç (ТхьэчIышхо) Dağı cumhuriyetimizin turistler tarafından en çok ziyaret edilen yöresidir. Büyük ve Küçük Thaç’a uzanan patikalardan hemen her gün onlarca kişinin yürümekte, gidip gelmekte olduğunu görebilirsin. Küçük ve büyük tepelere giden ve 3-5 günde gezilebilecek yollar uzanıyor. Büyük ve Küçük  Sahrenıpe (Сэхъреныпэ) ırmaklarının birleştiği ve Tayvan adı verilen yere üç yol  uzanıyor. Her üç yol da sizi Thaçışho yöresindeki tesislere götürüyor. Bu üç yol Yubiley, Şestakov çayırı ve Vetren adlarını taşıyorlar. Gezginler için gece kalacak yerler var, istemeyenler için de  çadır kuracak yerler bulunuyor. Dağ, tırmanmak için fazla zorluk çekilmeyen bir yer. Çocukları ile birlikte Thaç’a tırmananlar az değil, böyleleri taşıma ücreti ödemekten kurtuluyorlar.  Kendinden emin olan biri bir başına yürüyor, kendisine güvenmeyen de rehber tutuyor.

 

Tahçışho 3700 hektar (37 bin dönüm) gibi geniş bir alanı kaplıyor. 1997’de doğa anıtı olarak orman idaresinden ayrıldı. 1999’da UNESCO dünya mirası listesine alındı. O tarihten bu yana, bu görkemli doğa anıtını görmek için Rusya’nın her tarafından ve dış ülkelerden turistler buraya geliyorlar.

Gezginlerin bıraktığı çöp, bu da ayrı bir sorun. Thaçışho’da görevli “Naboo Kafkasya’nın” genç gönüllüleri ile iki korucu, Hutıj Murat ve Nikolay Tkaçenko yılda iki kez yığınla çöp topluyorlar. Bu iki kişi ve doğa gönüllüleri, Adıgey’in eşi benzeri olmayan harika manzaralı dağlarının görüntülerinin   bozulmaması için  çalışıyor, doğal güzelliğe zarar vermemeleri konusunda ziyaretçileri uyarıyorlar.

Dağların heybeti, yüksekliği ve güzelliği insanı büyülüyor, insanı kendine çekiyor,  doyamamış olarak dağlardan ayrılıyorsun. Dağlar güneşin gizlendiği yerler, güneşin bir dağ siperinde gizlenip yeniden göründüğü an yeni bir gün başlıyor ve  güneşi yolcu ediyoruz.

Ançoko İrin.

Adıge mak, 7 Ekim 2021

 

ТхьэчIыр пкIэнчъэу ыцIэп

Exit mobile version