2023 Yılında Çerkes Dili, Edebiyatı ve Tarihi – III
1223 yılı Moğol istilasından sonra Kabartaylar Kuban Irmağı güneyinde ve Karadeniz kıyılarında yaşayan Adıge-Çerkeslerden, ana kitleden koptular, ayrı bir yerde yaşamaya ve Kabartay adıyla anılmaya başladılar. Kabartaylar en son Kırım Tatar Hanlığı korumasında iken, Osmanlı-Kırım korumasından ayrılarak, gönüllü olarak 1557’de gelişmekte olan Rusya’nın koruması altına girdiler. Bu sayede bey (pşı) çocukları vaftiz edilip eğitilmeye, Hıristiyan yapılmaya, Rus devlet okullarına ve subay okullarına alınmaya başlandı. Bu çocuklar Rusya’ya asla ihanet etmiyorlardı. Osmanlı’daki devşirmeler gibi. Bey ya da soylu sınıfından olmayan köylüler (ĺxukoł) subay olamıyor, paralı piyade asker olarak Rus birliklerine alınıyordu. Subay olma ve ata binme ayrıcalığı bey (pşı) çocuklarına tanınıyordu
Osmanlı ve Rus devletleri arasında imzalanan 1739 Belgrad Barış Antlaşması ile Büyük ve Küçük Kabardey yörelerine tarafsız bölgeler statüleri verildi. Ama Ruslar antlaşmaya uymadılar. Rus-Kabartay dostluğu ve bağlılığı devam etti. Bazı Kabartay beyleri Türk desteğiyle bağımsız bir Kabardey Krallığı kurmak istemişlerdi, ama başaramadılar. Büyük Kabartay beyi Kaytoko Aslanbek (1737-1746) ve danışmanı Büyük Düşünür ve Yargıç Kazanoko Jebağ (ölm. 1750) Rusya’ya bağlılığı savundular (Асланбек Кайтукин – Википедия). Sonraki büyük beyler de Rusya’ya sadık kaldılar…
1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, izleyen 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşında Kabartaylar Çerkes adını kullanarak Rusların safında yer aldılar, Türkler ve müttefikleri ile çarpıştılar. Rusya İmparatorluğu yıkılana değin bu böyle devam etti. Kabartaylar Türk tarihlerinde Çerkes diye de anılıyorlar. Bu durum Kabartaylardan ayrı yaşayan Adıge Çerkeslerin (Kuban ve Karadeniz kıyısı Çerkeslerinin) de Türklerle çarpışmış oldukları gibisine yanlış algılamalara yol açıyor. Belirtelim Adıgeler Türklerle hiç savaşmadılar. Zaman zaman kendilerine saldıran Kırım Tatar Hanlarına ders vermekle yetindiler (bk. Şhalaho Abu, “Yıldız Kahramanları”).
Kabartay büyük beylik statüsü 1822 yılında Çar tarafından kaldırıldı (bk. “Son Kabardey Büyük Beyi Kuşıkupş’ın Doğum Günü Ve Beçmırze Soyundan Ünlü Kabardey Büyük Beyleri”, Vikipedi).
Daha önce Çariçe II. Yekaterina 1763’te tarafsız bölge sayılan Küçük Kabardey’de Mozdok Kalesini kurdurdu. Arazisinde kale kurulan beyler elbette memnun olmamışlardı. Ruslar Mozdok yöresinin Kabartaylara değil, kendilerine ait olduğunu söylediler. Bu tarihi Kabartaylar ve bazı milliyetçi Adıgey tarihçileri Çerkes-Rus Savaşlarının başlama tarihi olarak yazıyorlar. 1763’te bir savaş olmuş mudur? Kabartaylar Ruslara karşı sürdürülen direnişe katılmışlar mıdır? Hayır…
Aksine Çarlık Rusya’sı ordusunda 1917 yılına, ardından iç savaşta da 1921 yılına değin Bolşeviklerle çarpışan gerici Kabartay soylu ailelerinden subay ve generaller vardı. Bu gibi konularda yazılan romanları okumak gerekir.
Bu gibi yazılarda ilginç olan bir eğilim, Rus ordu yapısı içinde yer alan Kabartay birliklerinin, örneğin seçkin Kabardey Piyade Alayı’nın Türkler, Tatarlar, dahası bağımsızlık mücadelesi veren Adıgelerle yaptıkları çarpışmaların, elden geldiğince yazılmamasıdır. Böyle bir objektif tarih anlayışı olabilir mi? Tabii ki, doğruyu yazanlar da vardır ama çok azdır. Bu noktada Rus tarihçiler daha doğrucudur.
Besleney asıllı (Hanıko), Çarcı ve Nazi işbirlikçisi
General Sultan Kılıç Girey (1880-1947). Moskova’da idam
edildi (16 Ocak 1947).
Bağımsızlık savaşı veren Kuban ve Karadeniz yöreleri (Çerkesya) Adıgelerinin direnişleri Kabartay tarihçiler tarafından geçiştirilmekte, “1864’te 500 bin Çerkes Türkiye’ye göç etti” gibisine Rus tezlerinin tekrarı ile yetinilmekte, belki politik nedenlerle Adıgey direnişi geçiştirilmekte, Kabardey’in kendi iç sorunlarına, beyler arası çatışmalara, Rus generallerin baskı ve zulümlerine genişçe değinilmekte, bazı Kabartay yazarlar da Kabartayların 1822 yılına değin “bağımsız yaşamış oldukları” yalanını yazmaktadırlar. Doğru değildir, ancak Kabartay tarihçiler Ali-Hasan Kasumovlar örneğinde olduğu gibi, belgelere dayalı olarak yazılan ve “Çerkes Soykırımı” adıyla Türkçeye çevrilen Rusça ciddi bir kitap da vardır. Kabardey ve Osetya 1774’te Rusya’ya ilhak edilmiştir. 1822’de Kabardey Büyük Beylik (Pşışho- Pşı Valiy) kurumu (*) Çar tarafından lağvedilmiş, son Kabartay büyük beyi Kuşıkupş Kabardey’in yargıcı yapılmıştır (bk. “Son Kabardey Büyük Beyi Kuşıkupş’ın Doğum Günü Ve Beçmırze Soyundan Ünlü Kabardey Büyük Beyleri”, Vikipedi).
——-
(*) – Büyük Kabardey’de 4, Küçük Kabardey’de 3 büyük bey (pşı, prens) ailesi ve onların yanında çok sayıda bey ve bey köyü vardı. Beyler yeni bey seçimi için toplanır, bu büyük 7 bey ailesi içinden birini büyük bey olarak seçer, Rus makamları da bunu onaylarlardı. Büyük bey Kabardey’i yönetir, Ruslarla ilişkileri yürütür, savaşlarda Ruslara asker sağlardı. – hcy