Kuane Aslan: Adıge Tarihini Resimleriyle Anlatan Bir Sanatçı

Bir 1 kişi görseli olabilir

Adıge Cumhuriyeti’nin tanınmış ressamlarından Kuane Aslan 17 Ekim 2023’te 80 yaşına ayak bastı.
AC Kültür Bakanı yardımcısı O. V. Raşvina ressamın sergisini açtı ve AC Kültür Bakanlığı’nın takdirnamesini ressama verdi, ardından Ressam Kuane Aslan’ın yapıtlarının Adıge tarihinde sağlam bir yere yerleşmiş olduğunu vurguladı.
Toplantıyı AC Kültür Bakanlığı Bölüm Başkanı Şevgen Bele yönetti. “Kuane Aslan Rusya düzeyinde tanınmış yetenekli ressamlardan biridir. Yapıtları değerlidir, her bir resminde değişik bir güzellik bulunuyor, tablolar canlı imişler gibi karşımızda beliriyorlar. Bundan sonrasında da nice kutlama günleri görmesini diliyorum”, – dedi Şevgen Bele.3 kişi sanatı olabilir
Adıgey’in tanınmış büyük sanatçısı Levpeçe Nurbıy, ünlü ressama ilişkin şu sıcak sözleri sıraladı: “Kafkasya doğasının temiz, uyumlu, güzel ve dinlendirici havası Aslan’ın tablolarından yansıyor, eski görkemli ve tarihi geçmişi, o dönemde yaşamış olan Adıgelerin görüntülerini ve zorlu yaşam öykülerini, tüm yönleriyle görüyor ve içselleştiriyorsunuz, eski Adıge ulusunun tarihsel yolculuğunu siz de birlikte izliyorsunuz”.
Sergide koşanlardan biri de Adıge Cumhuriyet’inin ünlü ressamlarından ve Resim Sergi Salonu Müdürü Bırsır Abdulah’dı. “Aslan resimleri güzel, beğeni kazanan, derin sanatsal özellikleri yansıtan ve folkloru zenginleştiren bir yapıda. Aslan’ın resimleri Adıge ulusunun tarihsel geçmişini, yaşamını, tarih boyunca izlemiş olduğu yolculuğu, Adıgelerin ülkeleri için canlarını esirgemeyen kahramanlar olduklarını açıkça karşımızda canlandırıyor. Kökü sağlam olan insan, toplumu bir araya getirir”, – dedi Bırsır Abdulah.
2 kişi ve yazı sanatı olabilir
Ressamın yakın arkadaşı, Rusya’nın tanınmış ressamlarından Kat Tevçoj da bize şunları anlattı: “Çocukluğundan beri çalışkan, verimli ve mükemmel biri. “Az laf çok iş” diye tanımlanan kişilerden biri. Sevdiği mesleği candan benimsemiş halde, çalışarak yaşam yolunu sürdürdü, doğum günü nedeniyle kendisini kutluyor ve onu bugün yeni doğmuş biri gibi karşılıyorum”.
Doğu Halkları Devlet Sanat Müzesi Kuzey Kafkasya Kolu Müdürü Ŝevapṡeko Aminet de ressamı sıcak sözlerle karşıladı: “Kuane Aslan tüm yeteneğini ulusu ve ülkesi yararına kullanıyor ve o doğrultuda çalışıyor. Ünlü kişiler, Adıge ulusunun yaşam biçimi ve doğamızın güzelliği ile bunlara değer veren ve onları işleyen sanatçılar ve bilim insanları burada bir araya gelmiş bulunuyorlar. Tablolarına katmış olduğu sanatsal yeteneğine büyük bir değer biçiyor, Aslan’ın bu kutlu gününü mutluluk içinde kutluyoruz”.Fotoğraf açıklaması yok.
Toplantı sonunda katılımcılara dönerek Aslan şöyle konuştu:
– Bana değer vererek buraya gelen ve 80. yaş günümü kutlayan dostlarıma teşekkür ediyorum. 1968 yılından beri resim yapıyorum. Resimlerim Adıge toplumunun karakteristik özellikleri, güzel doğamız, Kafkas Savaşı’nın beraberinde getirdiği korkunç yıkım, emekçi yurttaşlarımızın yaşamı ve bu kişilerin içinden yetişmiş olan ünlü kişilere ve onların portrelerine ilişkin. Sürdürdüğüm yaşam yolumdan memnunum, resimlerimi çocuklarım gibi seviyorum. Gözümün gördüğü şeyi elime yaptırıyorum. Yapıtlarıma değer veren kişiler beni sevindiriyor, beni kanatlandırıyorlar.Fotoğraf açıklaması yok.
Yaşam yolu
Adıgey’in ulusal ve emektar ressamı Kuane Aslan 1943 yılında Cambeçıye köyünde doğdu ve aynı köy okulunu bitirdi ve sevdiği resim mesleğine ilk adımını attı. Daha küçükken resme olan yeteneği ile belli oluyordu. 1968’de Krasnodar Sanat Okulu’nu bitirdi. Ardından Maykop’ta işe başladı. 1978’de Rusya Ressamlar Birliği üyeliğine kabul edildi. Birçok resim sergisine katıldı ve resimlerine büyük bir değer biçildi. Daha gençken resimlerindeki yetenek kendini belli etmeye başlamıştı. Elli yıllık bir süreç boyunca sanatçı yeteneği daha da gelişti.
Aslan’ın resimleri görülmeye değer, portre konusunda son derece yetenekli, her bir yapıtında Adıge toplumunun yaşam dünyası dile getiriliyor.Sanat olabilir
Çalışmalarını değerlendirmek için, sanatçının yaşama nasıl baktığını bilmek ve dikkate almak gerekir.
Resimleri kolay anlaşılır yapıtlardan değil, acele etmeden, uzun uzun bakmak ve ressamın neyi aradığını öğrenmeye çalışmak gerekiyor. Sanatçı büyük bir sanat yapıtı koleksiyonu oluşturmuş bulunuyor.
Ulusun bu seçkin insanının resimleri ilginç birer sanat yapıtı, tabloların görünüşleri ve renkleri uyumlu, resimleri kişiyi güzelliklerle buluşturuyor.
Kutlama toplantısına Adıge Cumhuriyeti bilim insanlarından bir kesim, ulusal aydın topluluğumuzun saygın yaşlıları, AC Kültür Bakanlığı temsilcileri, değişik okullardan öğrenciler, medya ve basın mensupları ve sanatseverler katıldılar. Kutlama iyi düzenlenmişti, çekici ve dinlenir bir özellikteydi.
Kuane Aslan’ın resimleri 2 Kasım 2023 gününe değin Maykop’taki Adıge Cumhuriyeti Resim Sergi Salonu’nda görülebilir.
Ĺepŝıko Fatim.
Resimler: A. Lavtenşleger.
Adıge mak, 20 Ekim 2023
Yorum Yap