Konuştuğun Kişi Seni Duymuyorsa…

 

 

Sekiz yıl önce Ukrayna’da toplumsal kargaşa ve kalkışmalar patlak verdiğinde, Ukrayna’da olup bitenler üzerine görüşlerini açıklamaları için cumhuriyetimizdeki tanınmış kişilere başvurmuştuk. Tarihçi Dr. Peneşu Asker’in yanına gittiğimizde, “Ukrayna’da düzen kurmak olanaksız” demişti. Şu günlerde bu bilim insanının o sözleri yeniden aklıma geldi ve ne kadar da isabetli konuşmuş olduğunu anladım. Bu nedenle yeniden Asker’le konuşma gereği duydum, Ukrayna’da seçkin birliklerimiz tarafından yürütülen özel askeri operasyon (harekat) konusunda görüşlerini bize açıklamasını istedim.Bir 1 kişi görseli olabilir

Tarihçi Dr. Peneşu Asker

 

Ukrayna’da demokratik kurallara göre seçilen Devlet Başkanı devrildi, sekiz yıldır ülkesi dışında sığınmacı olarak yaşıyor. Arada geçen süre içinde birkaç kişi başa getirildi, ama hiçbirinin toplumsal barış için çalıştığını  söyleyecek durumda değiliz. “Proşenko bir oligark, Amerika’nın hizmetinde, kendi çıkarı dışında bir şey düşündüğü yok” diyerek onu yeniden seçmediler. Yüzde 70 oyla kapitalist olmayan bir oyuncu seçildi. Zelenski’nin savaşı durduracağı konusunda ona büyük bir umut bağlanmıştı. Ama onun da kısa sürede düzene ayak uydurduğu görüldü.

– Asker, “Ukrayna’da devlet düzeni kurulamaz” demiştiniz, bunun üzerinde biraz dursak diyorum.

– Bu kanaatim, Ukrayna’da ulusu bir araya getirecek bir bağ, bir çekim merkezi olmamasından ileri geliyor, – dedi Asker. – Ukrayna’da çok sayıda etnik topluluk, ulus var, ama bunlar, aralarında sayıca büyük bir farklılık göstermiyorlar, her bir topluluk kendi adayının devlet başkanı olmasını istiyor. Batı yörelerinde Yahudiler, merkezde Ukraynalılar yaşıyorlar, doğuda da Ruslar çoğunluk. Başka kökenli uluslar da  var. Her biri devlet başkanının kendilerinden olmasını istiyor. Ama her ülkede toplumu kucaklayacak büyük bir ulus bulunur, örneğin “mononasyon – ana ulus” bulunur, bu da devletin temel, taşıyıcı ulusu olur.

1990’lı yıllarda sık sık Moskova’ya gidiyordum. Tren Harkov’da durduğunda gençler topluca trene biniyorlardı, ben de onlara kulak misafiri oluyordum. Her biri devlet başkanının kendilerinden olmasını istiyordu, bunu açıkça söylüyorlardı, oysa başkanın en çok sayıda olana (ana ulusa) dayanması gerektiği belliydi.

Büyük ülkemiz dağılınca Ukrayna “özgür – bağımsız” oldu, ancak Ukrayna’da bir devlet düzeni (otoritesi) kurmak her zaman zordu, birkaç başkan değiştirdiler, ancak düzeni bozacak, ortalığı karıştıracak insan sayısı Ukrayna’da az değildir, Ukrayna’yı yönetmek zordur. Ülkedeki ulusların hepsini bir araya getirecek ortak bir ulus idesinin (amacının) bulunması gerekiyor. Ancak günümüz önderleri dış güçler tarafından başa getirildiler. Dışarıdan gelen talimatlara Proşenko uyuyordu, Zelenski de uyuyor. Biden bile büyük şirketlerin temsilcisi (adamı), onların talimatlarını yerine getiriyor.

Bugün Ukrayna’da olup biteni dışarıdan, evinde oturarak değerlendirmek kolay olmaz. Bizim bilemediğimiz daha çok şey vardır. Ayrıca çok sayıda bir haber bombardımanı  da var. Bana göre, yeterince bilmediğimiz konularda konuşmazsak daha iyi ederiz. Niçin başkalarını aldatalım ki?

Ben uzlaşma, savaşı bir an önce sona erdirme yanlısıyım. Bunun için, önce  konuştuğun kişinin seni duyması, sana kulak vermesi gerekir.

– Teşekkür ederim.

Sihu Goşnağo

Adıge mak – 04 Mart 2022

https://adygvoice.ru/…/%d1%83%d0%b7%d1%8b%d0%b4%d1%8d…/

 

 

 

 

Yorum Yap