Adıgey’in Dış Satımı Gelişiyor

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’nin öncülüğünde yaşama geçirilen “Uluslararası işbirliği ve ihracat” adlı federal proje, ulusal (federe) projeleri de kapsıyor, bunlardan  biri de  tarım ürünleri ihracatı projesi.

Projenin Adıgey’de de uygulanması için tarım ürünlerinin dış ülkelere gönderilmesine ilişkin bir yöre projesi kabul edildi. İhracat konusunda asıl yükümlülük, değeri 36 milyon dolar ve üzeri olan iş yerlerine/ firmalara düşüyor. Proje bu maddi kapasitesi olan iş yerleri ürünlerinin devlet desteğiyle 2024 yılına değin  dış ülkelere gönderilmelerini öngörüyor. Yardım almak için bu ölçeğe ulaşmak, üretimi artırmak, ürünlerin nakli için gerekli alt yapıyı hazırlamak ve geliştirmek gerekiyor.

Pandemi/ Corona-19 nedeniyle güçlükler belirmiş ise de, Adıgey’deki üretimin ihracatı kesintisiz olarak  sürüyor. AC Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Adıgey 2020 yılı içinde 12,8 milyon dolar değerinde gıda maddeleri ve tarım ürünleri ihraç etmiş bulunuyor. İhracat yapılan ülkeler arasında Çin, Moğolistan, Türkiye, Almanya, Polonya, İsrail, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Abhaz Cumhuriyeti, Özbekistan ve Moldova yer alıyor.

Bakanlık açıklamasına göre, ihracat kalemleri içinde 4,7 milyon dolar değerinde bitkisel ve hayvansal yağlar, 2,3 milyon dolar değerinde gıda maddeleri, 900 milyon dolar karşılığı mısır ve pirinç, 2,1 milyon dolar değerinde meyve suları, konserve ve nektarlar, ayrıca, ek olarak adı sayılan ülkelere 1 milyon 800 bin dolar değerinde tarım ürünleri de ihraç edildi.

Adıgey’de üretilen pirincin ihracatı için gerekli yatırımlar 2019 yılından beri yapılıyor. Bu bağlamda    Krasnogvardeyski ilçesindeki “Sindika-Agro”  adlı pirinç işleme tesisi genişletiliyor ve yenileniyor. Çeltik (pirinç) tarlalarının sulama sistemleri, çağın gereksinimlerine göre yenileniyor ve modernleştiriliyor.

Türkiye’ye tohumluk pirinç satıldı

Projenin uygulamaya  konmasıyla 500 hektar (5000 dönüm) çeltik ekim alanı hazır hale getirildi. Miktarın 2021 yılında 800 hektara çıkarılması kararlaştırıldı. Amaç, üretimi dış ülkelere ihraç etmek. Bu arada ilk 100 hektardan elde edilen 200 ton tohumluk pirinç Türkiye’ye ihraç edildi.

Ayrıca ilgili iş yerleri 36 milyon ruble sübvansiyon (destek kredisi) aldılar. Bu paranın 27 milyonu geçen yıl geri ödendi.

“Tarımsal ürünlerin ihracatı” adlı federal proje kapsamında, gıda ürünleri üreten tesislere (firmalara) ürünlerini ihraç etmeleri konusunda  da destek sağlanıyor. Pazar rekabetlerine karşı koruyucu anlaşmalar  yapılıyor, anlaşmaları desteklemek ve rekabet engelini aşmak için ihracatçı firmalara yılda yüzde 5 faizli kredi desteği sağlanıyor.

RF Tarım Bakanlığı ile yağ üreten “Mamrıku” (Мамрыкъу) adlı  firma arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşma gereği firma iki yıldan beri bakanlıktan destek kredisi alıyor. Kredi antlaşması içinde ihraç ürününü  yılda yüzde üç oranında  artırma koşulu da var.

Anlaşmaya geçtiğimiz yıl “Ekspres-Kuban” adlı firma da katıldı. Firma meyve suları ile alkolsüz içecekler üretiyor ve ihraç ediyor. Kredi, konserve ürünleri  üretimi için gerekli makinelerin alımı için verildi.

Adıgey’de üretilen malların dış ülkelere ihracı konusunda Adıgey’de kurulmuş olan İhracat Merkezi’nin (Гупчэ) büyük yararı görüldü. Adıge Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İhracat Merkezi küçük ve orta ölçekli iş yerleri temsilcilerinin dış ülkelerle iş bağlantıları kurmaları, uluslararası fuarlara katılma, sergi açma, tanıtım  ve tercümanlık gibi konularda yardımcı oluyor.

ĤUT nefset

Adıge mak, 4 Şubat 2021

Not: Adıgey, küçük bir yöre  (7, 8 bin km. kare, 450-500 bin n.). Ancak, geniş ve verimli tarım toprakları, değerli kereste üreten ormanları, eski tarihi, arkeolojik ve turistik mekanları, şaşırtıcı güzellikteki doğa manzaraları yanında, maden suları, zengin petrol ve doğal gaz  yatakları, ayrıca altın, gümüş, tungsten ve demir madenleri, Rusya’nın en büyük rüzgar enerjisi (elektrik) üretimiyle de önemli bir yöredir. İnsanları güler yüzlü, cana yakın ve konukseverdir. Bu da turizmi geliştiren bir etkendir.

IэкIыбым нахьыбэу щыIуагъэкIынэу

Yorum Yap